Een groot deel van ons leven brengen we door op kantoor, achter onze computer en op onze bureaustoel. Het is daarom van groot belang om een ergonomische werkplek te creëren om zo blessures en pijnklachten te voorkomen. In deze tekst geef ik je tips over hoe je een ergonomische werkplek kunt creëren op kantoor.

De juiste zithouding

Een van de belangrijkste aspecten van een ergonomische werkplek is de juiste zithouding. Zorg ervoor dat je rugleuning goed ingesteld staat en dat deze de natuurlijke curve van je rug volgt. Je voeten moeten plat op de grond staan en je knieën moeten in een hoek van 90 graden gebogen zijn. De armleuningen moeten zo ingesteld staan dat je armen ontspannen langs je lichaam hangen. Door een goede zithouding te hebben voorkom je dat je last krijgt van rug-, nek- en schouderklachten.

Een verstelbaar bureau

Een verstelbaar bureau is een goede investering voor een ergonomische werkplek. Hierdoor kun je gemakkelijk afwisselen tussen zittend en staand werken, wat zorgt voor een betere bloedcirculatie en meer energie. Zorg er wel voor dat het bureau op de juiste hoogte is ingesteld. Als je staand werkt, moeten je armen een hoek van 90 graden maken bij het typen op het toetsenbord.

Een goede muis en toetsenbord

Een goede muis en toetsenbord zijn essentieel voor een ergonomische werkplek. Kies voor een ergonomische muis die goed in je hand ligt en voorkomt dat je last krijgt van je pols. Een toetsenbord met een lichte aanslag en een platte stand zorgt voor een goede houding van je handen en voorkomt overbelasting van je polsen en handen.

Voldoende beweging

Voldoende beweging is belangrijk om gezond te blijven op kantoor. Sta regelmatig op om een stukje te lopen en stretch je benen en armen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en voorkomt dat je last krijgt van stijve spieren. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld elke 45 minuten even op te staan en een rondje te lopen.

Een goede lichtinval

Een goede lichtinval is belangrijk voor een ergonomische werkplek. Zorg voor voldoende daglicht en vermijd schitteringen op je computerscherm. Dit voorkomt dat je last krijgt van vermoeide ogen en hoofdpijn. Als er niet voldoende daglicht aanwezig is, kun je gebruik maken van een goede bureaulamp.

Een opgeruimde werkplek

Een opgeruimde werkplek draagt bij aan een ergonomische werkplek. Zorg ervoor dat je bureau niet te vol staat en dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Gebruik eventueel een opbergkastje om spullen op te bergen die je niet direct nodig hebt. Dit voorkomt dat je lichaam verke rdraaid wordt en dat je onnodige stress ervaart tijdens het werken.

Pauzes nemen

Last but not least is het belangrijk om pauzes te nemen tijdens het werken. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen en voorkomt dat je oververmoeid raakt. Ga tijdens je pauzes even weg van je werkplek en doe iets anders, zoals een korte wandeling maken of een kopje koffie halen. Hierdoor kun je weer fris aan de slag als je terugkomt op je werkplek.

Een ergonomische werkplek creëren op kantoor is essentieel voor het voorkomen van blessures en pijnklachten. Door de juiste zithouding aan te nemen, te werken met een verstelbaar bureau en te kiezen voor een goede muis en toetsenbord, kun je je lichaam ontlasten tijdens het werken. Voldoende beweging, een goede lichtinval, een opgeruimde werkplek en het nemen van pauzes dragen ook bij aan een ergonomische werkplek. Door deze tips toe te passen kun je gezond en productief blijven op kantoor.